Zandloper: de nieuwe hardlooproman van Abdelkader Benali

Je wordt geen betere schrijver door veel te lezen. Je wordt wel een betere hardloper door veel te lopen. Waar kun je naartoe als je de allerbeste hardloper van de wereld wilt worden? Naar Kenia. Of naar Marokko, want ook daar is het potentieel aan wereldtoppers schier oneindig!
De hoofdpersoon in Zandloper, Abdelkader Benali, besluit zich op een dag bij een select gezelschap Marokkaanse hardlopers te voegen. Een hardloopmanager belooft hem een trainingskamp in Ifrane, het mekka van de hoogtestage in Marokko. Maar bij aankomst blijkt dat wie in Marokko wil hardlopen naast ambitie vooral over veel geduld moet beschikken. Van een trainingskamp blijkt feitelijk geen sprake te zijn. De manager vraagt de auteur om een gunst: of hij een oogje wil houden op het jonge talent Nouredinne. Een tijdlang deelt Benali een kamertje met deze hardloper en ziet hoe Nouredinne zich van een timide jongeman ontpopt tot een branieschopper met een voorliefde voor gevaarlijke vrouwen met hoofddoekjes.
De hoogtestage wordt een verblijf van anderhalf jaar. Maar dan keert Benali op een dag terug naar Nederland. Hij verruilt het zand van Ifrane voor dat van de Hollandse kust. Benali gaat van start in de Halve van Egmond met als doel een toptienprestatie neer te zetten. Hij neemt zijn intrek in een groot hotel en knoopt een gesprek aan met een mysterieuze gast.

Presentatie op 9 januari j.l. door Wilfried de Jong
De verschijning van Zandloper werd opgeluisterd met een avondvullend programma, gepresenteerd door Wilfried de Jong. Het programma, een mix van onderwerpen op het gebied van literatuur en hardlopen, vond op zaterdagavond 9 januari plaats in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee, waar traditioneel vele honderden hardlopers hun intrek nemen met het oog op de wedstrijd (De halve van Egmond) daags erna.
De avond werd georganiseerd door Uitgeverij De Arbeiderspers in samenwerking met sportmerk Brooks en stond onder leiding van Wilfried de Jong, die Benali interviewde over zijn roman. Daarnaast werd de winnaar bekend gemaakt van de hardloopverhalenwedstrijd die De Arbeiderspers en Brooks in het voorjaar uitschreven. De jury bestond uit Bram Bakker, Thijs Feuth en Barbara Kerkhof. Deze laatste inerviewde samen met toploopster Miranda Boonstra de speakers Frans Heffels en Frans Jacobs. Verder zal een fragment vertoond worden van de poëtische documentaire De jacht van Abdelkader Benali van Ronald Bos.


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Be the first to commentZoek

Abdelkader Benali werd geboren in Marokko. Hij is nu bekend als een van de bekendste schrijvers in Nederland. Op deze website leest u alles over Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali  schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.