Abdelkader Benali eerste ‘schrijver op locatie’ aan Vrije Universiteit

Abdelkader Benali is de eerste van vijf schrijvers die een jaar lang gaan rondlopen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit in het kader van het nieuwe literaire project ‘schrijver op locatie’.

Bijzonder aan het project is dat de schrijvers geen college komen geven, maar komen schríjven. De vijf auteurs kiezen ieder een maatschappelijk relevant thema. Dat van Benali is ‘diversiteit’. Tegen de achtergrond van de opkomst van politici als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders wil hij onder andere onderzoeken hoe studenten uit igrantengezinnen de toekomst van Nederland zien en welke rol zij daarin denken te spelen. En willen ze wel worden aangesproken op hun etniciteit?

Benali participeert ook in hoor- en werkcolleges en hij gaat met letterenstudenten bij vier schrijvers thuis op bezoek om te praten over hun schrijversschap. Tijdens zijn verblijf aan de VU houdt hij een weblog bij op de website van de universiteit. Een uitgewerkte versie daarvan zal later verschijnen bij de VU Uitgeverij.


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Be the first to commentZoek

Abdelkader Benali werd geboren in Marokko. Hij is nu bekend als een van de bekendste schrijvers in Nederland. Op deze website leest u alles over Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali  schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.