Benali Boekt

Vanaf zondag 10 april biedt Abdelkader Benali in zijn nieuwe televisieprogramma ‘Benali Boekt’ zes zondagavonden een kijkje in het persoonlijke leven van zes Nederlandse schrijvers. Hij gaat hierin op zoek naar hun drijfveren en inspiratie als schrijver. Benali Boekt is zes weken lang van 22.55 uur tot 23.20 uur te zien bij de NTR op Nederland 2 wordt vanaf woensdag 13 april wekelijks om 20.00 uur herhaald op Cultura 24.

Uitgangspunt van deze nieuwe serie is steeds de bron van het schrijverschap. In openhartige gesprekken van schrijver tot schrijver, tussen twee vakbroeders, twee lotgenoten, bespreekt Abdelkader Benali de thema’s die in de romans, gedichten en dagboeken van de schrijvers terugkeren. Hoe hangen deze samen met hun persoonlijke herinneringen, dromen en ervaringen?

Benali gaat in gesprek met Connie Palmen, Thomas Rosenboom, Tommy Wieringa, Doeschka Meijsing, Leon de Winter en Ramsey Nasr.

Uitzendingen
10 april: Benali Boekt Connie Palmen
Samen met Connie Palmen reist Abdelkader Benali naar haar huis in Zuid-Frankrijk waar ze aan de piano van Reinbert de Leeuw vertelt over liefde en het grote verlangen, over het rouwproces na de dood van haar echtgenoot Hans van Mierlo en eerder Ischa Meijer.
Over deze uitzending

17 april: Benali Boekt Thomas Rosenboom
Op de recreatieplas Bijland zeilt Benali met Thomas Rosenboom terug naar ervaringen uit zijn jeugd. In een ontroerend, zeer persoonlijk gesprek werpt Rosenboom nieuw licht op zijn schrijverschap en doet hij een boekje open over zijn eerste liefde.

24 april: Benali Boekt Tommy Wieringa
Tommy Wieringa neemt Benali mee de IJssel over, op zoek naar de geboorteplaats van zijn schrijverschap. Hij vervloekt zijn leermeesters van de Vrije School en richt in de katholieke kerk van Geesteren het woord tot God: “Ik ben machtiger dan u!”.

1 mei: Benali Boekt Doeschka Meijsing
Doeschka Meijsing sluit op de begraafplaats in Haarlem de “80-jarige oorlog” met haar moeder af. Op weg van Amsterdam naar haar ouderlijk huis spreekt zij met Abdelkader Benali over haar eenzaamheid als schrijfster.

8 mei: Benali Boekt Leon de Winter
Abdelkader Benali zoekt Leon de Winter op in zijn woonplaats Los Angeles, waar De Winter uitlegt hoe het is om thuis te komen in een vreemd land.

15 mei: Benali Boekt Ramsey Nasr
Ramsey Nasr neemt Abdelkader Benali mee naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Als kind zat hij hier vrijwel iedere dag urenlang te kijken naar de dieren. Later kwam hij tot het besef dat de mens niet het doel van de schepping is, maar slechts een schakel in het geheel.


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Be the first to commentZoek

Abdelkader Benali werd geboren in Marokko. Hij is nu bekend als een van de bekendste schrijvers in Nederland. Op deze website leest u alles over Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali  schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.