Abdelkader Benali wint E. du Perronprijs

Wethouder van Onderwijs van de gemeente Tilburg, Marieke Moorman, reikt op 27 januari de twintigste E. du Perronprijs aan Abdelkader Benali. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Benali ontvangt de prijs omdat hij als exponent van de ‘migrantenliteratuur’ met zijn boek De stem van mijn moederaantoont dat we de ’migrantenroman’ voorbij zijn. Met dit boek heeft hij niet een roman van een rijkgeschakeerd Nederland geschreven, maar een rijkgeschakeerde Nederlandse roman.

De E. du Perronprijs is ingesteld voor mensen en instellingen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan. Voor de E. du Perronprijs 2009 waren er drie nominaties: Abdelkader Benali met De stem van mijn moeder, Mohammed Benzakour met Stinkende heelmeestersen Marion Bloem met Vervlochten grenzen.

De jury van de Du Perronprijs is van mening dat Abdelkader Benali een stem geeft aan grenzeloze literatuur, waarin verschillen niet als zodanig onderwerp zijn, maar dienstbaar zijn aan een deelbare vertelling. Benali geeft met deze roman een volkomen natuurlijke plek aan migratie in de literatuur.

De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (UvT, voorzitter), drs. Geno Spoormans (UvT, secretaris), dr. Sander Bax (UvT), prof. dr. Herman Beck (UvT) en drs. Wilbert van Herwijnen (gemeente Tilburg) en dr. Manu van der Aa (Universiteit Antwerpen en Du Perron Genootschap). Eerder werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan onder anderen Marion Bloem, Max Velthuijs, Hugo Pos, Hafid Bouazza, Anil Ramdas, Kader Abdolah, Guus Kuijer en vorig jaar aan Adriaan van Dis.


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Be the first to commentZoek

Abdelkader Benali werd geboren in Marokko. Hij is nu bekend als een van de bekendste schrijvers in Nederland. Op deze website leest u alles over Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali  schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.