Abdelkader Benali, veelschrijver en Multitalent in literatuur.

De talentvolle auteur Abdelkader Benali behoort tot de top van de Nederlandse schrijvers. Naast zijn succesvolle romans, schrijft hij gedichten, werden briefwisselingen gebundeld en verscheen zelfs een kookboek. We kunnen stellen dat Benali van alle markten thuis is. Het is niet verwonderlijk dat zijn roots een grote rol spelen in zijn verhalen. Benali is van geboorte Marokkaan maar kwam als 4-jarige naar Nederland, daar kun je hier op deze site meer over lezen. Met name zijn berichten over deze materie zijn een belangrijke toevoeging aan de Nederlandse literatuur.

Best verkochte boeken.

Het is een compliment voor Benali dat we de verscheidenheid waarin hij schrijft, terug zien in zijn bestverkochte boeken. Het kookboek dat ik eerder al noemde en ook zijn fascinatie voor hardlopen worden door de lezers gewaardeerd. De complete top tien vind je overigens met deze link: https://www.bol.com/nl/c/boeken-abdelkader-benali/8170/N/8299/.

Nr. 1: Bad boy

In 2013 verscheen de roman ‘Bad boy’, dat verhaalt over Amir Salim, een schuchtere jongeman uit een volkswijk, die opgroeit tot een gevreesde kickbokser. Benali baseerde de roman losjes op de feiten die naar buiten kwamen over Badr Hari. De bekende kickbokser die werd beschuldigd van zware mishandeling. Het is het best verkochte boek van Abdelkader Benali.

Nr. 2: Bruiloft aan zee

Op nummer twee vinden we zijn debuut roman: ‘Bruiloft aan zee’. Hierin speelt de afkomst van de schrijver een grote rol. We volgen de zoektocht van Lamarat naar zijn zus, Rebekka. Aan de vooravond van haar gedwongen huwelijk, verdwijnt ze spoorloos. Voor dit boek ontving Benali onder meer de Geertjan Lubberhuizen Prijs. Het boek werd een internationaal succes en werd in veel landen uitgebracht.

Nr. 3: Marathonloper

Hardlopen is een passie van de schrijver en in 2007 verscheen de roman ‘Marathonloper’. Dit boek vinden we op nummer drie in de top tien van de best verkochte boeken van Abdelkader Benali. We volgen hierin de gedachtegangen van de hoofdrolspeler, de schrijver zelf, tijdens een marathon. Hoe heeft de sport hem zo kunnen bekoren? Wie is zijn voorbeeld?

Nr. 4: De stem van mijn moeder

De roman ‘De stem van mijn moeder’ vinden we op nummer vier van best verkochte boeken van Benali. Ook in dit verhaal speelt zijn Marokkaanse afkomst een rol. In een notendop gaat het boek over een Nederlandse fotograaf, die van geboorte Marokkaan is. Hij is zeer succesvol, werkt veel en ziet zijn ouders nauwelijks. Totdat zijn vader hem dringend vraagt naar huis te komen. Zijn moeder is ziek en wil het familiefotoalbum zien. Hiermee begint een spannend verhaal.

De top tien van bol.com laat op nummer vijf het E-book zien van ‘Bad boy’, in paperback editie de nummer 1 van deze lijst.

Nummer 6 tot en met 10.

Een zeer persoonlijk boek van Abdelkader Benali, vinden we als zesde best verkochte boek, ‘Brief aan mijn dochter’. Een zeer recent boek, het verscheen in 2016. Lyrisch en realistisch, blijdschap en onzekerheid. Allemaal thema’s die aan bod komen in dit prachtige boek, waarin Benali moeilijke onderwerpen als racisme niet uit de weg gaat.

Op nummer zeven komen we opnieuw een boek over hardlopen tegen, maar dan van heel ander allooi, met de fraaie titel ‘De zandloper’. Ook in dit verhaal is de schrijver zelf de hoofdpersoon. Hij gaat op trainingskamp in Ifrane in Marokko. Maar, wordt het hardlopen of duurlopen? Je vindt overigens een interessant blog over dit boek op deze site.

‘De langverwachte’ is een roman uit 2002. Benali verdiende er de Libris Literatuurprijs mee. Kort gezegd vertelt de roman het verhaal van een familie, vanuit het perspectief van een kind met een bijzondere gave. Generaties botsen, er is liefde, er is schaamte. ‘De langverwachte’ is het negende bestverkochte boek van Abdelkader Benali.

In dit blog dan de hekkensluiter, ‘Casa Benali’. Eerder roemde ik al de variatie in het werk van Benali. Mooi dat dit kookboek tot de top tien van zijn best verkochte repertoire behoort. Abdelkader schreef het, samen met zijn echtgenote Saïda Nadi-Benali. Voor wie van de Marokkaanse keuken houdt, een aanrader!

Nog even dit…

Het oeuvre van Abdelkader Benali is uiteraard verkrijgbaar via bol.com. Maar kijk ook eens op https://bespaardeals.nl/boeken-films-muziek-games voor acties en kortingen.


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Be the first to commentZoek

Abdelkader Benali werd geboren in Marokko. Hij is nu bekend als een van de bekendste schrijvers in Nederland. Op deze website leest u alles over Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali  schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.